• Leven met LP
  • Wat kunt u zelf doen


Wat kunt u zelf doen om de klachten te verminderen?

Bij Lichen planus in de mond

is het aan te bevelen regelmatig, bijvoorbeeld vier maal per jaar, naar de tandarts en mondhygiëniste te gaan voor controle en het schoonmaken van het gebit. Bij kleine veranderingen, bij klachten en/of twijfel is het advies dit zo snel mogelijk door de behandelend arts te laten onderzoeken. Belangrijk is regelmatig de mond te inspecteren. De tandarts kan hiervoor instructies geven.

Hulpmiddelen bij uw mondhygiëne

De LPVN heeft voor u een overzicht van alle hulpmiddelen die geschikt zijn bij OLP.

Bij Lichen Planus van de huid

is het verstandig voorzichtig te zijn met de huid en die zo min mogelijk te beschadigen. In de beschadigde huid kunnen namelijk weer nieuwe LP plekken ontstaan.

LPVN adviseert:

  • Invetten van de huid
  • Hitte vermijden
  • Niet te vaak heet douchen/ baden
  • Zachtjes afdrogen
  • Nagels kort en glad
  • Parfum en zeep beperken
  • Bij jeuk: niet krabben maar wrijven met een textiellaagje ertussen!

Bij genitale Lichen Planus

adviseert de LPVN de kwetsbare huid in het genitale gebied te ontzien door externe druk en schuifkrachten te vermijden. Bijvoorbeeld door een aangepast fietszadel, het vermijden van te strakke kleding en het dragen van bijvoorbeeld kousen i.p.v. panty’s. Was de genitaliën alleen met water zonder gebruik van zeep. Naast de voorgeschreven behandeling met corticosteroïdezalf, wordt ook aangeraden te smeren met zalf van 50 % vaseline en 50 % paraffine, of met vaseline 20 % in cetomacrogolcrème, die bij warm weer niet uitvloeit. Verder bestaat er koelzalf met water: unguentum leniens.

Waar moet u op letten?

Omdat Lichen Planus een chronische ontsteking is, bestaat er een iets verhoogd risico op een kwaadaardige afwijking ter plaatse van het aangedane gebied (met name de vulva). Alle plekjes die groter worden, moeten worden gemeld, zeker als bijv. ook sprake is van bloedverlies dat nog niet eerder was opgetreden.

Regelmatige controle door uw arts (bijv. eens per zes maanden) is aan te raden.

Genitale LP is een aandoening die consequenties kan hebben voor de kwaliteit van leven, en meer specifiek voor de kwaliteit van de seksualiteit en de (seksuele) relatie. Het is belangrijk dat uw arts hier aandacht aan besteedt door hiernaar gericht te vragen, en u (en uw partner) te wijzen op de mogelijkheid van begeleiding/behandeling door psycholoog, seksuoloog en/of bekkenfysiotherapeut.