Hoe ziet Genitale Lichen Planus eruit?

Er zijn twee vormen mogelijk:

  1. de klassieke variant, die meer lijkt op lichen planus van de huid en die meestal jeuk veroorzaakt. De klachten variëren van een branderig gevoel tot hevige pijn of jeuk, waarbij ook allerlei variaties mogelijk zijn. De klachten treden vooral op bij plassen, zwemmen, en bij seksueel contact. LP kan ook bij en in de anus voorkomen. De klachten en verschijnselen bij peniele LP (PLP) komen overeen met die bij vulvaire LP (VLP).

  2. de glanzend rode, erosieve variant, die vaak pijnlijk is, vooral bij plassen en seksueel contact. Aan de binnenzijde van de kleine schaamlippen en/of de ingang van de vagina is een glanzend rood gebied zichtbaar: dat is de plaats waar de pijnklachten worden ervaren. Deze variant kan ook op de penis voorkomen.

Bij ongeveer de helft van de mensen met een vulvaire of peniele LP is ook de mond aangedaan. Hierbij hoeven geen klachten op te treden.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Artsen (dermatoloog, uroloog of gynaecoloog) die ervaring hebben met LP, kunnen aan de hand van het huidbeeld de diagnose stellen, maar vaak wordt LP niet of niet direct herkend. Wanneer de klachten ondanks behandeling niet minder worden, kan een biopt duidelijkheid brengen om tot een goede diagnose en adequade behandeling te komen.

Aanrader: regel vervoer na een biopt, lopen en fietsen kan dan pijnlijk zijn.

Behandeling en controle

Bij klachten van pijn, een branderig gevoel, blaren en/of wondjes worden net als bij de huidafwijkingen corticosteroïd-zalven voorgeschreven. Naast deze behandeling dient dagelijks een vette basiszalf, bijv. cetomacrogolzalf of een zalf bestaande uit bijv. 50% vaseline met 50% paraffine of 50% lanettezalf, worden gebruikt ter bescherming en verlichting van de kwetsbare huid en slijmvliezen. Omdat dit bij warmer weer vloeibaar kan worden, zou je overdag ook cetomacrogolcrème met 20% of 50% vaseline kunnen gebruiken, dit behoudt zijn vaste vorm. Door de huid goed ingevet te houden kan de hormoonzalf beter werken en treden er geen bijwerkingen op. 

In de medische literatuur bestaat onduidelijkheid over het risico van het ontstaan van kanker; er is sprake van een mogelijk iets verhoogde kans hierop. Zekerheidshalve wordt geadviseerd om u eenmaal per half jaar tot eens per jaar te laten onderzoeken door uw gynaecoloog. Dit is ook belangrijk om klachten goed te kunnen behandelen. De vulvapoli’sen de huidpoli voor mannen, beschikken over veel ervaring.

Genitale LP is een aandoening die consequenties kan hebben voor de kwaliteit van leven, ook voor de kwaliteit van de seksualiteit en de (seksuele) relatie. Het is van belang dat uw arts hier aandacht aan besteedt, en u (en uw partner) wijst op de mogelijkheid van begeleiding door psycholoog, seksuoloog en/of bekkenfysiotherapeut.

Wat zijn de vooruitzichten?

Het is niet te voorspellen hoe het ziekteproces zal verlopen. Ook deze vorm van lichen planus kan binnen twee jaar genezen. Bij een chronisch verloop hebben sommige mensen voortdurende en ernstige klachten, terwijl anderen gedurende kortere of langere perioden klachtenvrij zijn.

De ziektelast bij genitale lichen planus kan hoog zijn. Soms is een operatie nodig. Vertrouwen in de behandelaar is dan ook erg belangrijk. Bij twijfel niet aarzelen, maar een second opinion vragen.

 

Folder Genitale lichen planus bij vrouwen

Korte Factsheet genitale lichen planus bij vrouwen

Basiszalven