Hoe ziet LP van de huid eruit en hoe wordt de diagnose gesteld?

Lichen planus van de huid (Cutane LP) wordt gekenmerkt door paars-rode bultjes die aan de bovenkant zijn afgeplat. Vandaar de vergelijking met korstmos. Zij kunnen over het hele lichaam voorkomen, zoals op de onderrug, de nek, de oksels, armen en benen, maar ze beginnen vaak vooral op de binnenkant van de polsen en de enkels. Op de scheenbenen en enkels ziet men soms dikke plekken, ook plaques genoemd. LP komt niet tot zeer zelden in het gezicht voor.

Bij ongeveer 20 % van de mensen met LP van de huid zijn de afwijkingen gering en geven vrijwel geen klachten. Bij de andere 80% is de meest voorkomende klacht: jeuk, die zeer heftig kan zijn.

De meeste vormen van LP zijn voor een dermatoloog makkelijk te herkennen. Soms is een weefselonderzoek (huidbiopt) nodig om de diagnose met zekerheid te stellen. De aandoening is niet besmettelijk en ook niet erfelijk, al blijkt LP in sommige families meer voor te komen.

Behandeling

Bij de lichte vorm van LP zonder klachten of jeuk is behandeling niet nodig. Bij het vermoeden dat LP een reactie is op medicatie, is het zinvol deze medicatie in overleg met huisarts of specialist (tijdelijk) te staken of een ander medicijn te proberen. De uitslag verdwijnt dan binnen vaak binnen enkele weken.

Er is geen therapie bekend voor lichen planus van de huid, maar met behandeling van bijkomende klachten kan de jeuk worden verlicht en de uitslag worden verminderd.

Corticosteroïde houdende zalven of crèmes zijn de meest gebruikte geneesmiddelen. Zij remmen de ontstekingen en verminderen de jeuk. In ernstiger gevallen worden sterkere middelen gegeven zoals prednison of medicatie met vitamine A. Ook een behandeling met ultraviolet licht, in combinatie met tabletten die de huid gevoeliger maken voor licht (PUVA), kan soms helpen. Deze therapie wordt in een ziekenhuis toegepast maar alleen in uitzonderlijke gevallen.

Wat zijn de vooruitzichten?

Soms komt de huiduitslag snel opzetten: binnen een paar dagen. In andere gevallen ontwikkelt de uitslag zich in de loop van een paar weken. In de meeste gevallen duurt het tussen 3 en 18 maanden voordat de bultjes allemaal verdwenen zijn. Na de behandeling of bij spontane genezing blijven er vaak donkerbruine verkleuringen zichtbaar. Ook deze vlekken verdwijnen meestal na verloop van tijd vanzelf.

Ongeveer een op de vijf mensen (20%) krijgt lichen planus voor een tweede keer, of in de chronische vorm.

 

Korte factsheet cutane lichen planus