Overige vormen van LP/Overlapsyndromen

Lichen-planusoverlapsyndromen bestaan er ten opzichte van lupus erythematodes disseminatus, het lupus-erythematodes-lichen-planusoverlapsyndroom (LE-LP), en van bulleus pemphigoid, LP pemphigoides. Bij LE-LP ziet men meestal huidafwijkingen met kenmerken van beide aandoeningen aan de handen en de voeten. De typische polygonale papels ontbreken vaak.

Lichen planus actinicus

Lichen planus actinicus ook wel lichen planus subtropicus genoemd is een zeldzame variant van LP waarbij de LP wordt uitgelokt door zonlicht. Dit beeld wordt met name gezien in (sub)tropische gebieden ( Noord-Afrika, Midden-Oosten en regio's rond de middellandse zee). Het kan zich op verschillende manieren uiten, zo ook als de klassieke LP van de huid en komt alleen voor op de huid die blootgesteld is aan de zon (bv handruggen, hals).

Palmo Plantaris (PP) Lichen Planus

Verscheidene Engelstalige verslagen van onderzoeken komen tot de conclusie dat deze zeldzame vorm van LP meestal pas laat en vaak na enkele misdiagnoses uiteindelijk wordt ontdekt, omdat uit klinisch onderzoek niet direct blijkt dat het om PP lichen planus gaat. Het wordt vaak aangezien voor Syfilis 2, psoriasis, eczeem, tylotisch eczeem, parakeratose enz.

Deze vorm kan invaliderend zijn. Bij een ernstige vorm kan men niet meer lopen, eten, een tube opendraaien, enz enz.

Meer lezen:

Palmar and plantar lichen planus: a case report and review of the literature

Predominant palmoplantar lichen planus: A diagnostic challenge