Lineaire lichen planus (LLP)

lichen-planus-lineair-3Lineaire lichen planus (LLP), ook omschreven als Blaschkoïde LP, is een zeldzame vorm van lichen planus, gekenmerkt door een zgn. lineaire verdeling van lichenoïde laesies langs de lijnen van Blaschko, die een weerspiegeling zijn van de embryonale ontwikkeling van de huid.

Geschat wordt dat minder dan 0,5% van de patiënten met LP een Blaschkoïde LP heeft. Er werden vooral gevallen gerapporteerd bij kinderen, hoewel LLP ook volwassenen treft.
lichen-planus-lineair-3
De plekken doen zich voor als een lijn van jeukende, violetachtige papels, gewoonlijk op de ledematen, maar kan ook elders op het lichaam. Het volgt een Blaschkoïde, niet dermatomaal (dus niet via zenuwbanen zoals bijv. Gordelroos), distributiepatroon. Het kan bovenop de meer typische, willekeurig over ‘t hele lichaam verspreide plekken van klassieke LP voorkomen. Weefselonderzoek laat het beeld zien van een klassieke lichen planus.
Er bestaat ook nog een zeer zeldzame LLP-variant, ‘zosteriforme LP’ genoemd, die wordt gekenmerkt door LP plekken op de lijn van een zenuwbaan. Zosteriforme LP kan optreden als een koebner-fenomeen na infectie met herpes zoster.
De oorzaak van LLP is niet bekend, maar wordt in verband gebracht met (uitgezaaide) kanker, HIV-infectie en hepatitis C-infectie.