LP bij de ogen

LP in de ogen wordt zelden gezien door de oogarts. Toch kan het soms voorkomen op het slijmvlies langs de binnenkant van de oogleden en heel zelden in de traanbuis.

oog-druppelen

Mensen met lichen planus hebben vaak last van (heel) droge ogen. LP in de ogen gaat dan ook meestal gepaard met droge ogen en wordt vaak gezien in combinatie met Blepharitis.

Droge ogen is een veelvoorkomende aandoening van het oogoppervlak waarbij de traanfilm het oog onvoldoende beschermt tegen uitdroging. Dit gaat gepaard met oogklachten als zandgevoel, branderig gevoel, irritatie, pijn en wazig zien, en problemen met werkzaamheden zoals computerwerk of autorijden. Droge ogen is een zgn. multifactoriële aandoening: heel veel verschillende factoren kunnen invloed hebben op het ontstaan van de klachten, wat de behandeling vaak lastig maakt.

Bij blepharitis zijn de haarzakjes en talgkliertjes in de ooglidrand ontstoken. Er vormen zich dan korstjes en schilfers rondom de wimpers en de ooglidranden kunnen rood en gezwollen zijn. Door deze ontstekingen vermindert vaak de kwaliteit van het traanvocht, waardoor het oog extra droog wordt en geïrriteerd aanvoelt. Blepharitis is meestal chronisch en kan van tijd tot tijd verergeren Meestal zijn de oogleden van beide ogen aangedaan. Het is een veelvoorkomende achterliggende oorzaak van droge ogen en droge ogen klachten.

De behandeling is dan ook in eerste instantie tweeledig:

- de blefaritis aanpakken en
- de droge ogen behandelen  

Wanneer de oogarts denkt dat er lichen planus meespeelt, kan hij besluiten om naast alle algemene adviezen voor droge ogen en blefaritis, een ontstekingsremmende oogzalf of -gel een met fusidinezuur te geven.
Dit kan zo nodig gecombineerd worden met het poetsen van de ooglidranden met een oogzalf met op basis van hydrocortison.

Bij de behandeling van droge ogen wordt sterk ingezet op leefstijl. Het is belangrijk om veel water te drinken, minimaal 1,5 liter per dag, naast koffie/thee of andere drankjes. Veel bewegen, lekker naar buiten is niet alleen goed voor lijf en geest, maar ook voor de ogen. Regelmatig opstaan als je achter je computer zit of zit te lezen, helpt je ogen te ontspannen, je kunt dan immers niet staren!
Daarnaast wordt geadviseerd om er extra op te letten, dat je regelmatig knippert om het oog te bevochtigen en de talgkliertjes te stimuleren.
Gedurende de dag mag je zoveel kunsttranen - Hypromellose druppels - gebruiken als nodig om het droge gevoel te verminderen en het oog te verzorgen. Een paar maal per dag en 's nachts kun je een carbomeergel (verdikte kunsttranen) gebruiken, zij houden het oog langer vochtig.

Verder is het raadzaam om tweemaal daags den goede visoliecapsule in te nemen om de kwaliteit van het traanvocht te verbeteren.

Mochten de klachten niet overgaan of erger worden, dan zal de oogarts je doorsturen naar een univerteitsziekenhuis, omdat daar de meeste expertise met betrekking tot zeldzame aandoeningen.

- droge ogen informatie en behandelen

 

Voor de behandeling van en meer informatie over droge ogen verwijzen we je graag naar:

- https://oogzorg.xpertclinics.nl/oogzorg/droge-ogenof

- Droge Ogen — Droge Ogen Kliniek Nederland (dokn.nl)