Haarwerk/vergoeding

Bij FFA (Frontale Fibroserende Alopecia) of LPP (Lichen Planopilaris) kan er een moment komen dat je aan een (gedeeltelijk) haarwerk gaat denken. Omdat je je haar al bent kwijtgeraakt, het heel dun is geworden of omdat je de kale plekken niet meer kunt verbergen.

Misschien heb je ook al een haarwerk maar zijn er vragen, die niet eerder beantwoord zijn.

Aan het (gaan) dragen van een haarwerk gaat een heel proces vooraf. Waar vind je een goede specialist in haarwerken? Welke eisen stel jij aan je haarwerk? Kun je nog alles blijven doen zoals je gewend was te doen? Waar kun je terecht als er een probleem is met je haarwerk? Wat zijn daarom al van te voren je verwachtingen? Kies je voor echt of synthetisch haar?

Het hebben van een haarwerk (of haarstukje of haardeel) betekent méér dan alleen een aangetaste plek bedekken. De Alopecia Vereniging heeft alle vragen in een mooi document gebundeld, tezamen met een verklarende woordenlijst.

Je kunt deze informatie hieronder downloaden. Afbeeldingsresultaten voor haarwerk'Alles over Haarwerken' 

Verklarende woordenlijst haarwerken

 

 

Vergoedingen

basisverzekering Haarwerken/Pruiken
De vergoeding van de basisverzekering voor haarwerken en haarstukken is na de verlaging in 2023 met € 3,00 in 2024 verhoogd met € 10,50 naar een bedrag van maximaal € 465,-. Als de grens van het eigen risico nog niet is bereikt, moet je dat eerst opgebruiken alvorens je de vergoeding vanuit de basisverzekering voor een haarwerk krijgt. Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. Je kunt hiervoor dus niet geweigerd worden.

aanvullende verzekering Haarwerken/Pruiken
Is het haarwerk duurder dan € 465,- dan betaalt verzekerde de rest zelf; dit is de eigen bijdrage (niet te verwarren met het eigen risico). Je kan je voor deze kosten bijverzekeren, dat is de aanvullende verzekering. Deze vergoedt de kosten boven de basisvergoeding geheel of (meestal) ten dele, dit verschilt per verzekering. Voor de aanvullende verzekering kun je, in tegenstelling tot de basisverzekering, wel geweigerd worden.
Kijk voor een uitgebreid overzicht op: www.zorgkiezer.nl/vergoedingen/pruiken of www.zorgwijzer.nl/vergoeding/pruiken

Let op: de zorgverzekeringsites vergelijken niet altijd alle polissen of alle details en voorwaarden van de vergoeding. Kijk altijd bij de zorgverzekeraar(s) zelf. Zo staat bijvoorbeeld bij ONVZ de aanvullende verzekering Superfit met de hoogste vergoeding van de eigen bijdrage voor hulpmiddelen, waaronder pruiken, van € 1.000,- per jaar niet bij de vergelijkers van de zorgverzekeringspolissen.

• lidmaatschap Lichen Planus Vereniging Nederland
Steeds minder zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) deze kosten. Kijk voor een overzicht op: www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/lidmaatschappatientenvereniging.aspx

• “Camouflage therapie Gelaat” en/of Permanente make up
De vergoeding verschilt per verzekering. Kijk voor een overzicht op: www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/camouflagetherapie.aspx