Lichen Planus op het hoofd

Mensen met lichen planus kunnen ook last hebben van Lichen Planopilaris (LPP). LPP is een variant van LP waarbij de haarfollikels worden aangetast, wat uiteindelijk tot kale plekken of kaalheid kan leiden.

Bij 17-38 % van de mensen met LPP is er tevens een andere vorm van lichen planus aanwezig; 50% van de patiënten ontwikkelt LP in de loop van de tijd.

Hoe ziet LPP eruit en wat zijn de klachten?


Bij lichen planopilaris wordt de huid rondom de haarzakjes rood en de rest van de hoofdhuid licht paars. Vervolgens hoopt zich keratine op in de opening van de haarzakjes, waardoor deze verstopt raken. Dit heeft definitieve haaruitval en littekenvorming tot gevolg. LPP zit meestal boven op het hoofd, op de kruin.

Vaak zal een haarstuk nodig zijn.

Uitval van de wenkbrauwen, okselhaar en schaamhaar kan ook voorkomen.

De klachten van LPP beginnen vaak met haaruitval of uitdunning van de haardos, jeuk, schilfering, pijn, branderigheid en een gevoelige hoofdhuid. De aantasting is meestal op meerdere plaatsen, zelden is de hele schedel aangetast.

Dit in tegenstelling tot de kaalheid zonder littekenvorming zoals alopecia areata, waarbij de kale huid volledig gaaf is.

LPP komt vooral voor bij vrouwen, in de leeftijd 40-60 jaar. Het kan snel voortschrijden en is moeilijk te behandelen. Er zijn niet veel goede studies naar de behandeling ervan.

Waardoor wordt lichen planopilaris veroorzaakt?


De exacte oorzaak is niet helemaal duidelijk. Het is wel bekend dat LPP een variant is van LP. Deze ziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een ongewone reactie van het lichaam/afweersysteem op bepaalde geneesmiddelen, infecties en overmatige stress.

Hoe werdt de diagnose gesteld?


De diagnose wordt gesteld op basis van de ziektegeschiedenis. Zo is jeuk bijvoorbeeld een typisch vroegtijdig teken van LPP. Vaak wordt ook een biopt genomen.

Hoe wordt lichen planopilaris behandeld


Deze aandoening kan het beste worden behandeld met corticosteroïden, hetzij plaatselijk op de hoofdhuid aangebracht hetzij in tabletvorm ingenomen. Tevens kunnen antimalariapillen, antibiotica, middelen die het afweersysteem onderdrukken en een synthetische vorm van vitamine A de verschijnselen verminderen.

Wat zijn de vooruitzichten?