APK (Alle Pillen Kloppen) gesprek

Geplaatst op 13-12-2023  -  Categorie: Algemeen  -  Bron:

 

Ongeveer 11 miljoen mensen in Nederland gebruiken regelmatig medicijnen. Om stil te staan bij de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van dit medicijngebruik, organiseert het IVM elk jaar op 9 januari de Dag van Verantwoord Medicijngebruik (DvVM). Dit jaar stond de 5e editie van de Dag van Verantwoord Medicijngebruik in het teken van demedicalisering. 

 

ivm

IVM doet een oproep voor het periodiek voeren van een APK (Alle Pillen Kloppen)-gesprek!

Een gesprek tussen zorgverlener en patiënt om het blijven innemen en herhalen van medicijnen regelmatig opnieuw te beoordelen. Want minderen of stoppen doe je in samenspraak met je arts en/of apotheker. Doe je ook mee? Strijd tegen onnodig medicijngebruik en ga in gesprek!

 

Waarom is demedicalisering een belangrijk thema?

Niet elke kwaal, klacht of behandeling hoeft met pillen opgelost te worden. En als medicijnen nodig zijn, dan is dat niet altijd voor de rest van je leven. Natuurlijk bespreekt de zorgverlener de verwachte behandelduur bij het begin van de behandeling. Maar lukt dat ook wanneer de patiënt eenmaal is begonnen? Weten patiënten dat ze altijd bij de huisarts of apotheker terecht kunnen als ze willen minderen of stoppen met de medicatie? Begint de patiënt zelf wel eens het gesprek? 

Een periodiek ‘APK’ gesprek (Alle Pillen Kloppen?) is dan een effectief hulpmiddel. APK voor geneesmiddelen die ooit voor een medische indicatie zijn voorgeschreven en waarbij je na verloop van tijd de nut- en noodzaak voor continuering in twijfel kunt trekken. 

Een actueel en belangrijk thema, zeker in tijden van medicijntekorten, overmedicatie en verspilling. 

 

Wat doet het IVM?

Zij gaan nieuwe kennis over dit onderwerp verzamelen.

  • Ze onderzoeken hoeveel mensen één of meer medicijnen (polyfarmacie) gebruiken.
  • Ze vragen patiënten die medicijnen gebruiken of ze weten wat ze slikken en hoe lang al. Ze vragen ze ook of ze tevreden zijn met de geneesmiddelen en of ze soms willen afbouwen of stoppen en of ze hierbij hulp en/of advies nodig hebben van hun (huis)arts en/of apotheker.
  • De resultaten en tips & tricks werden op 9 januari 2024 gedeeld, op de Dag van Verantwoord Medicijngebruik. Met een persbericht en artikel in de landelijke media brengt men het onderwerp onder de aandacht van zorgprofessionals en 11 miljoen medicijngebruikers in Nederland.