Digitale zorg

Geplaatst op 20-06-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Carla van Sluisdam

Toen in de corona lockdown alles op slot ging, ging de digitale zorg juist een stap vooruit. Ineens konden we een telefonisch consult met een specialist hebben, kwam er vaart in de online dossierinzage en vonden er diverse vormen van online contact plaats. Hieronder gaan we in op een aantal ontwikkelingen die wij heel waardevol vinden.

 

afb9Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)

Een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) is een app of website. In een PGO verzamel je je medische gegevens. Ook kun je gegevens toevoegen die je zelf meet, zoals je bloeddruk of je gewicht.

We hebben er al eerder over gesproken en in dit nieuwsbericht verwijzen we naar handige informatie. Ook is er een filmpje dat heldere uitleg geeft over het PGO. Kijk hier eerst eens op het gemak naar voor je begint met aanmaken van een PGO. Het aanmaken van een eigen PGO is nog niet altijd even makkelijk, omdat niet alle zorgverleners al zijn aangesloten bij een digitaal platform. Zodra dit wél zo is, dan wordt het verzamelen en delen van je gegevens een stuk eenvoudiger. De moeite waard om alvast te proberen.

 

gebruik-jij-de-app-al

LichenPlanus app - gratis verkrijgbaar via App Store en Google Play

Eind vorig jaar introduceerden wij onze eigen LichenPlanus app. Een handige vindplaats voor alle informatie over de aandoening, onze agenda, artikelen en nieuwsberichten, je hebt direct toegang tot ons forum, èn het is een manier om andere leden te vinden en met elkaar in contact te komen.

Dat contact kan ook via het forum of de (Facebook)groepen, maar wanneer je iemand in je eigen woonomgeving zoekt, kun je die misschien vinden via 'Leden zoeken leden'. Prettig om een keer iemand in levende lijve te spreken, of een keer samen te reizen naar een (lotgenoten)bijeenkomst van de vereniging.

Hier vind je meer informatie over de app en waar je deze gratis kan downloaden. 

happi

Een andere app waar wij enthousiast over zijn is de Happi Huid app. In deze  app draait alles om kwaliteit van leven met jouw huidaandoening. De app wordt beheerd door een team van artsen en biedt een aantal verschillende mogelijkheden: 

'De alles-in-1 app die jou als patiënt de mogelijkheid geeft regie te nemen over je ziekte en gezondheid. Van het instellen van een persoonlijk behandeldoel tot het meten van je gezondheidsbeleving; van het fotograferen van je aangedane huid tot het meten van je kwaliteit van leven. Zo ondersteunt de Happi Huid app jou en je behandelteam maximaal in je behandeling.'

Meer informatie over de Happi Huid app vind je hier.

 

Digitale zorggids Patiëntenfederatie

De digitale zorggids is bedoeld als digitale hulp bij zorg en gezondheid. Kijk op deze website welke apps en andere digitale middelen jou kunnen helpen om je gezondheid en zorg te verbeteren.

Onder 'Apps en Meer' vind je ook een hoofdstukje over lichen planus met ‘onze’ Top-3:

  1. LichenPlanus app
  2. Zalfsmeerwijzer app
  3. Happi app

Ga je iets verder naar beneden, dan vind je twee ervaringsverhalen (Sylvia Groot en Anke de Jong) over hoe zij de apps gebruiken en ervaren.

De Digitale Zorggids biedt uitgebreide informatie over de verschillende Persoonlijke Gezondheidsomgevingen. Hier wordt duidelijk uitgelegd wat een PGO is en hoe je een PGO vindt die bij jou past. Je kunt ze bekijken en vergelijken, en de ervaringen van anderen lezen vóór je eventueel zelf een PGO kiest.

‘De DigitaleZorgGids is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland. Deze website biedt betrouwbare informatie over digitale zorg en biedt praktische tips. Het op een eenvoudige manier informatie kunnen vinden is een belangrijke stap naar meer eigen regie, beter zelfmanagement en gemak. Dit leidt tot betere kwaliteit van leven en meer inzicht in eigen zorg en mogelijkheden’.