Gelijkwaardig kunnen (blijven) deelnemen aan de samenleving

Geplaatst op 30-09-2022  -  Categorie: Algemeen

De wetgeving rondom arbeid en participatie verandert en roept veel vragen op. Als patiëntenorganisatie steken wij natuurlijk ook ons licht op over deze situatie. Een van de middelen die wij zijn tegengekomen is de website Samen bouwen aan participatie. 

Binnen ‘Samen Bouwen aan Participatie’ zijn verschillende tools ontwikkeld waarmee mensen met een chronische aandoening een steuntje in de rug kunnen ervaren op het gebied van werk, participatie in de maatschappij en/of studie.

Voor mensen met een chronische aandoening, maar ook voor mensen die kampen met de (chronische) gevolgen van een ziekte, is behoud van of terugkeer naar werk lastig.

De gezondheidszorg in Nederland is vooral gericht op behandelen en genezen van de aandoening en minder op herstel van functioneren in werk en privé. Terwijl werk voor veel mensen erg belangrijk is. 

Naast meedoen in de maatschappij, biedt werk structuur en zingeving. En het zorgt voor inkomen en financiële zekerheid.

Er moet daarom integraal beleid zijn dat de kloof tussen arbeid en zorg verkleint en mensen in staat stelt om binnen hun mogelijkheden, wensen en behoeften op verantwoorde wijze te kunnen (blijven) werken.

Neem eens een kijkje op de website en verken de mogelijkheden over werken aan herstel, studie en re-integratie.

 

>> Lichen Planus en Werk