Lichen Planus en microbioom

Geplaatst op 21-01-2022  -  Categorie: Algemeen

afb10Van veel auto-immuunaandoeningen is bekend dat er een relatie is met het microbioom en de doorlaatbaarheid van de darmwand. De rol van het microbioom in de ontwikkeling van veel voorkomende huidaandoeningen als psoriasis, atopische dermatitis, acne en rosacea wordt steeds duidelijker. Maar weinig is bekend over de relatie tussen het microbioom en Lichen Planus. Dat is jammer, want we weten wel dat darmklachten veel voorkomen bij deze aandoening.

Het Microbiome Center is drie jaar geleden opgericht en houdt zich bezig met microbioomtherapie middels op maat gemaakte probiotica op doktersrecept. Probiotica zijn micro-organismen die de gezondheid mogelijk bevorderen door het microbiële evenwicht in de darmen te verbeteren. Het recept wordt samengesteld door een arts op basis van iemands klachten, voorgeschiedenis en uitslag van een microbioomanalyse, zo worden probiotische stammen en andere supplementen veel gerichter ingezet wat in de praktijk tot mooie resultaten leidt.

Of dat ook voor de aandoending Lichen Planus geldt weten we niet, maar bij chronische darmklachten in ieder geval wel en het is de verwachting dat als de darmfunctie verbetert de huid ook mee verbetert.

Het Microbiome Center zoekt mensen met Lichen Planus die geïnteresseerd zijn om hun klachten te behandelen middels microbioomtherapie. Als u zo’n behandeling wilt, kunt u zich melden bij het Microbiome Center. Daarbij wordt dan gevraagd of uw gegevens na afloop anoniem mogen worden geanalyseerd, zodat er meer kennis ontstaat over een afwijkend microbioom bij Lichen Planus en de effecten van de behandeling. De behandeling wordt niet (geheel) vergoed door zorgverzekeraars; vergoeding hangt af van uw aanvullende verzekeringspolis. Houd dus rekening met kosten.

Ga voor meer informatie over de behandeling (en eventueel het zoeken van een arts) naar microbiome-center.nl

Het Microbiome-Center is drie jaar geleden opgericht door drie mensen, huisarts Karin Pijper, voormalig directeur van Winclove Probiotics Pieter Pekelharing, en vernieuwer Henk Duinkerken. Het bedrijf is vooral een kennisnetwerk dat informatie uit wetenschappelijk onderzoek vertaalt naar de praktijk. Dat doen ze door informatie uit iemands voorgeschiedenis, de uitslag van de microbioom analyse en informatie uit wetenschappelijke artikelen met elkaar te combineren en zo tot een persoonlijk leefstijladvies inclusief een op maat gemaakt probioticum te komen. Het systeem berekent een voorstel voor een probiotcumrecept op maat, dit moet dan door een BIG geregistreerd arts ondertekend worden zodat de apotheker de magistrale bereiding klaar kan maken.