LP in de kranten

Geplaatst op 30-10-2022  -  Categorie: Algemeen

Het gebeurt niet vaak dat Lichen Planus spontaan in het nieuws komt. Afgelopen dinsdag 25 oktober 2022 stond in bijna alle (regionale) kranten navolgend artikel:


Kan mijn ontstekingsziekte lichen planus verdwijnen?

Lichen planus is een ontstekingsziekte van huid en slijmvliezen. De rode, lichtpaarse of witte plekken hebben te maken met je afweersysteem en soms verschijnen ze door geneesmiddelengebruik. Je ziet ze vaak in de mond en in het genitale gebied. De ontsteking kan ook op de huid zitten. Typisch is het Koebner-fenomeen: op de plaats van een huidbeschadiging kan een nieuwe lichen planusplek ontstaan. Mensen hebben soms veel last van de jeuk.

Lichen planus komt bij 1 procent van de bevolking voor. Het ontstaat vaak rond middelbare leeftijd, en komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal verdwijnen de symptomen na verloop van tijd; bij één op de vijf komt de ontsteking een tweede keer terug. Bij een kleine groep is de ziekte hardnekkig. Met name in de mond en genitaal kan de ontsteking langdurig aanwezig zijn, dan heb je de chronische vorm. Ontstekingsremmende middelen, zoals corticosteroid (hormoon)crèmes kunnen helpen de symptomen te verlichten. Overigens is lichen planus niet besmettelijk."

AD pag. 23