Regionale Huiskamer gesprekken

Geplaatst op 13-12-2023  -  Categorie: Algemeen

Regionale Huiskamergesprekken: zeer waardevol

 

Op de Ledencontactdag op 1 april 2023 in Antropia in Driebergen hebben zich 13 leden aangemeld die regionale lotgenotencontacten wilden organiseren. Daar waren wij als bestuur heel erg blij mee. Inmiddels hebben er in de laatste 9 maanden 4 huiskamergesprekken plaats gevonden. In groepjes van 4 à 7 mensen werd er met elkaar gesproken in Oisterwijk, Bodegraven, Haarlem en Zwolle.

 

lotgenotencontact 2De reacties waren heel positief. Na afloop was ieder tevreden en blij met het contact. Men vond het fijne bijeenkomsten met zeer goede gesprekken waar veel waardevolle ervaringen werden gedeeld. Alle deelnemers gaven aan dat het fijn was dat er bijeenkomsten in de buurt waren en waren blij met de kleinschaligheid van de bijeenkomsten. Eén van de deelnemers zei: “Op de landelijke dag krijg je veel informatie en spreek je veel mensen, maar deze bijeenkomst geeft nog weer een verdieping, dat is erg waardevol.”

 

Allerlei vormen van LP zijn aan bod gekomen. In de gesprekken voelde men zich snel vertrouwd, en durfde men met elkaar ook over intieme zaken te praten ook al kenden ze elkaar van tevoren helemaal niet. Sommige gesprekken waren toevallig alleen met vrouwen; over de vulva is toen uitvoerig gesproken.

 

In elke groep is er wel iemand die veel praat en veel wil vertellen. De gastvrouwen vonden het erg waardevol dat er een gespreksleider bij zat om dat in goede banen te leiden en iedereen het woord te geven, dan hoefden zij zich daar niet verantwoordelijk voor te voelen. Het is een kunst om iedereen aan bod te laten komen en zijn of haar verhaal te laten vertellen. De gespreksleider probeerde naast de ellende waar mensen met elkaar over praten ook altijd tijd te besteden aan wat mensen aan positieve dingen in hun leven hebben of wat ze zelf doen om het leven dragelijk te houden, als tegenwicht. Er werden gretig tips gedeeld en ontvangen.

 

Gaan we er mee door in 2024?

Als bestuur zijn we aan het nadenken in welke vorm we de lotgenotencontacten volgend jaar zullen gieten. De regionale bijeenkomsten worden zeer gewaardeerd, maar het bereik vinden we relatief klein. We willen het enerzijds wel behouden in deze vorm, maar anderzijds staan we ook open om het een andere manier te doen. Dus, heb je een goed idee of andere wensen voor volgend jaar, laat het ons weten en stuur een mailtje.

 

Wil jij helpen?

Het organiseren van lotgenotencontacten in welke vorm dan ook, vraagt tijd en aandacht. Persoonlijk ben ik vaak op reis, want mijn man en ik zijn gepensioneerd. Ik vind het soms lastig om vanuit een buitenland goed zicht te houden op wat er gebeurt. En ik denk vaak dat ik goed geregeld heb, maar toch moet ik soms plotseling actie ondernemen en dat werkt niet heel erg fijn op mijn mobiele telefoon.

 

Dus hierbij wil ik een oproep plaatsen: heb jij een aantal uur per maand tijd en lijkt het jou leuk om vanachter je computer bijvoorbeeld 4 keer per jaar een regionaal lotgenotencontact/ huiskamergesprek te organiseren, laat het ons weten. Bel ons of stuur een mailtje naar siraterces.[antispam].@lichenplanus.nl. Er zijn nog 9 leden die hun huiskamer ter beschikking willen stellen, ons secretariaat staat tot je beschikking voor het versturen van uitnodigingen, maar iemand moet de coördinator zijn. Het is belangrijk vrijwilligerswerk en er is behoefte aan.

 

Gea de Wilt

secretaris