Tips

Geplaatst op 27-03-2019  -  Categorie: Archief

Regelmatig krijgen wij van de leden allerhande tips om de effecten van de aandoening LRP te bestrijden en/of te verminderen. Tips komen voort uit ervaringen en zijn praktisch van aard.

De uitwerking kan voor iedereen verschillend zijn maar de tips zijn het proberen waard! Hieronder vindt u een samenvatting.

Tips tegen de jeuk

 • Molkosan melkwei van Dr.Vogel: deppen
 • Aloë Vera Gelly: verfrist
 • Een koelelement of gelpack ergens indraaien (bijv. theedoek) en deze op jeukende plek houden
 • Polaramine (tegen allergische reacties); op recept verkrijgbaar
 • Polaramine is bestemd voor de symptomatische behandeling van allergische aandoeningen: allergische aandoeningen van de ademhalingswegen zoals hooikoorts en niet-seizoengebonden allergische rhinitis; allergische huidaandoeningen: urticaria; andere overgevoeligheidsreacties: geneesmiddelenallergie, voedingsmiddelenallergie, allergische conjunctivitis
 • Rauwe opengesneden aardappel of afgekoeld afkookwater van aardappelen
 • Jeuk van de huid: baden met zeezout en wassen en douchen zonder zeep
 • Tegen jeuk op de hoofdhuid: kastanjeshampoo en rozenlotion van het merk Weleda
 • Tegen de jeuk wil nog wel eens maïszetmeel helpen. Dit is al een oud middeltje
 • Wat heerlijk is als je last hebt van jeuk en het is warm weer: lekker onder de koude douche gaan staan.
 • Ga er niet in een keer onder maar begin bij de voeten en polsen


Allerlei

 

 • Wat het douchen betreft: ga niet te lang onder de douche. Water droogt de huid uit. Zelfs in bodylotion zit water en dat kan de huid uitdrogen. Probeer hiervoor in de plaats eens een huidolie, b.v. amandelolie van Kneipp of het Kruidvat
 • Ook al zitten je armen en benen onder de plekken, probeer met mooi weer zo luchtig mogelijk gekleed te gaan
 • Voor de mond is het belangrijk veel te spoelen met water. Neem een flesje mee als u van plan bent lang op stap te gaan
 • Eet veel fruit. Zeker als het in de mond rustig is met de LRP, kan af en toe een citrusvrucht geen kwaad.
 • In ieder geval variëren. Fruit verhoogt de weerstand, net als verse groente
 • Als er inderdaad sprake is van een virus (zie het verslag van de lezing van dr.de Vries) dan is rust erg belangrijk. Neem af en toe de tijd om uzelf te ontspannen!
 • Voor pijn op de lippen: Blistex Cream voor droge, gesprongen en zere lippen (alléén de witte tube)!
 • Tegen plekken op de huid: honing of uierzalf
 • Als u Dermovate gebruikt is het de moeite waard om het ‘afplakken’ te proberen. De plek(ken) insmeren met Dermovate en afplakken met op recept verkrijgbare speciale afplakpleisters. Bij grotere oppervlakten eventueel met plasticfolie (om been wikkelen). Raadpleeg hiertoe wel uw behandelend arts en lees de bijsluiter!
 • Dermovate wordt toegepast bij de behandeling van oppervlakkige, niet door micro-organismen veroorzaakte huidaandoeningen welke gevoelig zijn voor corticosteroïden, maar onvoldoende reageren op minder sterk werkzame producten, zoals bij gelokaliseerde en resistente vlekken van:
 • Psoriasis (met uitzondering van “plaque psoriasis”)
 • Gelichenificeerd eczeem
 • Lupus erythematosus discoïdes
 • Hypertrofische Lichen en hypertrofie van littekens.


Tot slot: tips mèt verslag van onze leden


Tandpasta en vitamine B

Ik heb ook lichen planus. Maar ik kan het heel goed onder controle houden. Zendium tandpasta en Davitamon B Complex forte….het werkt niet direkt maar na 4 weken gaat het beter en na 1 tube tandpasta en de vitamine ben ik er bija van af….heerlijk. Ik had een gat op mijn tong, de zijkanten stuk, enz. Slik wel veel kaugom om de speekselvorming op gang te houden.

Marjo

Vloeibare pleister


Mijn Lichen plekken waren allemaal weg, behalve een plek op mijn kuit zo groot als een dubbeltje. Hij wilde gewoon niet weg; ik smeerde er niks op, alleen vette crème.
Met het scheren van mijn benen haalde ik hem open en toen heb ik er Liquid Protect Hansaplast vloeibare pleister op gedaan en de plek is helemaal weg. Ik weet niet wat er in zit maar wie weet helpt het een ander ook wel!

Hexedine


Al een aantal jaren heb ik last van Lichen Planus aan mijn mond (slijmvliezen), krijg hier zalf voor en ik heb Neoral vloeistof om te spoelen. Dit via dermatoloog.
Nu wil het geval, ik ging in april op vakantie naar Egypte en ik hoorde bij de velen die problemen met maag en darmen krijgen. Daar was wat aan te doen, maar ik kreeg ook nog zweertjes en blaasjes in mijn mond. Op dat moment ben je al ziek en dan ook dat nog! Maar goed ik ging bijna alweer naar huis.
Eenmaal thuis (in het weekende) wist ik dat mijn partner nog spoelvloeistof had staan ( hexedine 0.2%) ik dacht: ontsmetten kan geen kwaad.
Ik ben gaan spoelen 2 x dgs 10 ml en wat schetst mijn verbazing: mijn mond genas zeer spoedig en de Lichen uitslag was ook weg (en het zat er flink)
Tot op heden is mijn mond zo goed als vrij van uitslag, ben bij apotheek 2 flesjes gaan halen (wordt niet vergoed) en ben 1 x per week ter preventie aan het spoelen. Mijn vraag heeft iemand ook ervaring met deze vloeistof?
Met vriendelijke groet, Anja van Zadelhoff

Defisan


Ook ik ben geveld door de LRP. In juni 2009 beginnend met een paar plekjes op mijn been zat ik in juli en augustus helemaal onder!! In mijn mond, onder mijn voeten, in de handpalmen en over mijn hele lichaam. Alleen mijn gezicht, hals en de bovenkant van mijn armen waren vrij van LRP.
Zoals jullie allemaal weten ging dit gepaard met extreme jeuk. Van de huidarts kreeg in een “tubetje” hormoonzalf voorgeschreven maar dit was bij wijze van spreken al op voordat ik bij mijn knie was. Wel had ik het geluk dat deze arts meteen wist wat ik had. Ben meteen gaan googelen naar alternatieve geneeswijzen -had namelijk al veel goede ervaringen met homeopathie- en kwam bij fytotherapie uit. Hier ben ik helemaal teruggezet met een dieet, mocht alleen nog maar fruit, groente en vlees eten. Voor de jeuk kreeg ik het meest belangrijke voorgeschreven: Defisan!!! Dit is voor mij echt super geweest!! Ik was met een paar dagen (4x daags 20 druppels) helemaal van de jeuk af. Ik heb dit al met al tot afgelopen september ingenomen. Daarnaast ben ik naar kleuren therapie gegaan.
Inmiddels is het eind oktober en zijn de plekken beduidend minder en heb ik bijna geen jeuk meer!! Onder mijn voeten, op mijn handen en onderarmen is het nagenoeg weg, en ook op mijn bovenbenen en buik wordt het minder. De plekken op mijn onderbenen waren/zijn het ergst. Hier zitten nu nog een aantal “dikke” plekken welke ik elke dag insmeer met dode zee body treatment (heerlijk!!).
Ik zou iedereen met jeuk willen adviseren om Defisan te slikken, dit is te bestellen bij de betere drogist (DA b.v.) en ook via internet. Dit heeft mij supergoed geholpen!!
Ik ben dus nu ca. 1/2 jaar onderweg en kan gerust zeggen dat de LRP veel minder (rood) is.

Corrinda (38 jaar)