Vulvapoli Reinier de Graaf beste van Nederland

Geplaatst op 27-03-2019  -  Categorie: Archief

Bijna 900 patiënten oordeelden over de kwaliteit van dertig Nederlandse vulvalpoliklinieken. Het resultaat: Reinier de Graaf scoort bovengemiddeld en is daarmee de beste van allemaal. Zaterdag 29 oktober nam dermatoloog Colette van Hees de Willem van der Meijden VulvAward 2011 in ontvangst.

Ook Reinier de Graafs bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel en vulvateamleden gynaecoloog Astrid Baalbergen, dermatoloog Marcel Bekkenk, en dermatologie verpleegkundigen Anke Piekar en Hellen de Vries en fotograaf Ruud van de Voorde, waren bij de uitreiking in Houten aanwezig.

Ervaring
De kwaliteit van Reinier de Graafs vulvapoli is op zeven criteria getoetst. Dermatoloog Colette van Hees: “Ervaring, goede diagnostiek, bejegening en ruimschoots de tijd nemen voor voorlichting en uitleg, daar zit onze kracht. En dat zie je ook terug in de resultaten van het onderzoek. We scoren heel goed op de toetsingselementen bejegening, vaardigheid zorgverlener, continuïteit, communicatie en informatievoorziening. De onderscheiding vinden wij een groot compliment juist omdat het een patiënttevredenheidsheidsprijs is.”

Lichen Sclerosus
De Willem van der Meijden VulvAward is een initiatief van de Stichting Lichen Sclerosus. Een derde van de vrouwen die behandeld worden op Reinier de Graafs vulvapoli hebben last van deze chronische genitale huidaandoening. Lichen Sclerosus uit zich uit door jeuk, pijn en veranderingen van de huid en soms de anatomie van de vagina waardoor pijn bij het vrijen kan ontstaan. “Deze ziekte komt relatief veel voor en is een risicofactor voor het ontstaan van kanker. Zo’n een tot twee procent van de Nederlandse bevolking lijdt eraan, ook mannen. Bij vrouwen zien we het meestal boven de veertig, maar jonge meisjes kunnen er eveneens last van hebben. De klachten kunnen de kwaliteit van leven enorm beïnvloeden. Goede diagnose en behandeling voorkomt veel leed, ” aldus initiatiefnemer van Reinier de Graafs vulvapoli gynaecoloog Bram ter Harmsel.

Jubilieum
De vulvapoli van Reinier de Graaf was een van de eerste in Nederland en bestaat inmiddels 12,5 jaar. De opzet van de polikliniek is uniek omdat gynaecologen en dermatologen gezamenlijk spreekuur houden en ook een psycholoog, seksuoloog, bekkenbodemspecialist, dermatologie verpleegkundigen en een fotograaf deel uit maken het team. De vulvapoli ziet patiënten uit het hele land. Zelfs academische ziekenhuizen verwijzen naar Reinier de Graaf door voor een second opinion.

www.vulvapoli.nl www.lichensclerosus.nl

Uit: De Reinier de Graaf Groep (31-okt-2011)