Wat is basiszalf?

Geplaatst op 20-06-2022  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Sylvia Groot

De huid van mensen met een (extreem) droge huid verliest makkelijker vocht dan een gezonde huid. Dit komt door een andere samenstelling van de buitenste huidlaag; ze droogt snel uit. Mensen met LP hebben ook vaak een droge huid. Het is belangrijk om dagelijks de huid goed in te smeren, ook als de huid/LP rustig is. Zo houd je de huid soepel en voorkom je dat ze verder uitdroogt en er prikkelende stoffen binnendringen. Een zalf is een smeersel op basis van vet, een crème een smeersel op waterbasis waaraan een beetje vet is toegevoegd. De zalf of crème is ook altijd aanvullend nodig als je hormoonzalf (of -crème) moet gebruiken. Ze ondersteunt de werking van de hormoonzalf (of crème).

Aan basiszalven ofwel neutrale crèmes en zalven (zogenaamde indifferente middelen) zijn geen geneesmiddelen en geen irriterende stoffen (bijv. parfum) toegevoegd. Ze houden de huid soepel, voorkomen dat deze verder uitdroogt en zorgen ervoor dat de barrièrefunctie van de huid niet verslechtert. Bekende basiszalven en -crèmes zijn:

  • Cetomacrogolzalf of -crème
  • Lanettezalf of -crème
  • Vaselinecetomacrogol crème
  • Vaselinelanette crème
  • Vaseline/Paraffine

Los van deze produkten zou je in principe alles wat vettend is kunnen gebruiken, zoals bijv. kokosolie, calendulazalf, barrièrecrème en nog veel meer. We hebben in een apart document een overzicht opgesteld.

Bedenk echter wel, hoe meer ingrediënten, hoe groter de kans op irritatie of een allergische reactie. Test dus wat je ook gaat gebruiken, het liefst altijd eerst op een klein stukje huid uit, bijvoorbeeld in je elleboog. 

 

Lees of download hier het volledige artikel en het overzicht van basiszalven.