Is het gebruik van de Airflow geschikt voor lichen planus patiënten? Wij legden de vraag voor aan een mondhygiënist en een tandarts, beiden zeer goed bekend met LP. De meningen zijn verschillend.
Wij zijn heel benieuwd of er mensen zijn met (orale) lichen planus, bij wie deze behandeling is/wordt toegepast en wat de ervaring daarmee is. Laat het ons weten via eitcader.[antispam].@lichenplanus.nl .
De mondhygiënist:
“De Airflow werkt met water en erytritol-poeder onder hogere druk. Ik zeg wel eens een Kärcher voor de mond. Het is een heel fijne, pijnloze manier om de biofilm (bacteriën, speekselresten, voedselresten) te verwijderen. Biofilm zorgt namelijk voor ontsteking.
Ik gebruik deze zelf gewoon bij de mensen met LP. Ik gebruik dan het MAX handstuk, dat heeft een iets zachtere straal. Bij mensen met erosieve lichen planus in de mond zou ik er wel heel voorzichtig mee zijn en het wellicht niet gebruiken.”
De tandarts:
“Er zijn verschillende apparaten, die poeder op de tanden spuiten om door de abrasie (het schurende effect van de poederdeeltjes) de tanden schoon te maken, de airflow is er daar één van.
De poeders zijn vaak aluminium oxyde, maar er zijn ook andere materialen. De werkzaamheid wordt bepaald door de deeltjesgrootte en door de kracht waarmee het poeder op de tanden geblazen wordt. Het poeder wordt met kracht op de overgang van tand-tandvlees gespoten, waarbij veel tandvlees beschadigd wordt. Het heeft hetzelfde probleem als de elektrische tandenborstel. Je raakt altijd wat en er zal altijd onbedoelde schade aangebracht worden aan de gingiva.
Ik zou het zelf niet gebruiken bij een patiënt met orale lichen planus.”