Kunstnagels niet zonder risico

Geplaatst op 13-12-2023  -  Categorie: Algemeen

https://bnnvara.nl/videos/603612

 

Als nagels aangetast zijn door LP, nemen sommige mensen kunstnagels/gellak. Conform de richtlijn is dat een optie, afhankelijk van de ernst en uitgebreidheid en mate van aantasting van de nagels. Los van het nadeel dat ze om vernieuwd te worden soms deels losgeveild moeten worden (wat erg pijnlijk bij nagel LP kan zijn), kwam recent in de media, dat dit helaas ook niet geheel zonder risico is. Je kunt er een levenslange allergie aan overhouden als ze niet goed toegepast worden…

 

acrylnagelsThomas Rustemeyer is professor Dermatologie en Allergologie aan het Amsterdam UMC. Hij ziet veel patiënten met een zogeheten acrylatenallergie door het gebruik van nagelproducten. Samen met hoofdredacteur Annabelle Nooteboom van 'Nail it Magazine' was hij te gast in een uitzending van Kassa.

Rustemeyer legt uit dat een allergie wordt opgebouwd door contact van het product met de huid. Als je pech hebt, ontwikkel je er ineens een allergische reactie op. Vanaf dat moment merk je symptomen zoals roodheid, schilfers, kloven en gevoeligheid rondom de nagels. Als je eenmaal allergisch bent, kom je er nooit meer vanaf. En elke keer als je in contact komt met acrylaten zal de reactie heftiger zijn.

Deze allergische reactie wordt veroorzaakt door zogeheten acrylaten. Dat is een verzamelnaam voor verschillende soorten kunststoffen. Meestal zitten er in nagelproducten de acrylaatsoorten HEMA of DI-HEMA. Die zijn nodig om de nagellak of kunstnagel te laten uitharden.

Dat uitharden gebeurt meestal met behulp van een uv- of led-lamp. Het licht zorgt ervoor dat de kleine individuele acryldeeltjes aan elkaar gaan binden. Hierdoor wordt het één groot geheel. Zo krijg je stevige, glanzende nagels die niet snel kapotgaan.

Als het nog niet is uitgehard kunnen die kleine acrylaatdeeltjes makkelijk je huid binnendringen. Je immuunsysteem kan ze dan onterecht als vijand gaan zien en daarop reageren. Dan ontwikkel je een allergie. 

Annabelle Nooteboom: Dit is de eerste stap richting meer bewustwording onder consumenten. Nagelstyling is namelijk veel meer dan alleen mooie nagels zetten. Ga niet thuis aan de slag, maar bezoek de professional die weet welke voorzorgsmaatregelen er getroffen moeten worden om risico's tot een minimum te beperken.

 

Hoe herken ik een professionele nagelstylist >>

 

Kunstnagelallergie met grote gevolgen - BNNVARA - Kassa >>

 

LP aan de nagels >>