Kwetsbaarheid

Geplaatst op 27-03-2019  -  Categorie: Archief

Er zijn in de wereld veel mensen met een huidaandoening.
Zo zijn er bekende en minder bekende aandoeningen, veel voorkomende en zeldzame aandoeningen, eenmalige of chronische aandoeningen. Maar wat voor soort aandoening je ook hebt, wie moet leven met een huidaandoening voelt zich kwetsbaar.

Kwetsbaar in de zin van: een kwetsbare huid die (regelmatig) stuk is, jeukt of er lelijk uitziet. Je moet er rekening mee houden en er zorg voor hebben. Maar kwetsbaar kan ook nog een andere betekenis hebben. Want wie geen gave huid heeft voelt zich ook kwetsbaar van binnen, kwetsbaar voor de blikken van anderen, voor de angst van anderen dat je besmettelijk bent, voor de priemende ogen of juist wegdraaiende gezichten, de nare opmerkingen die soms niet uitgesproken worden maar die je wel ziet in andermans blik. Je voelt je geraakt en buitengesloten door die reacties.

In onze maatschappij geldt een gave huid als schoonheidsideaal, om mooi gevonden te worden of om mee te pronken. Uit onderzoek blijkt dat wie er mooi uitziet meer kansen krijgt en voordeel heeft.

Maar onze huid is naast een schoonheidsideaal ook letterlijk een bescherming van onze binnenkant, ons vel is de buitenkant van ons lichaam en daarmee ook bescherming van ons innerlijk. Wie geen gave huid heeft voelt zich dan ook extra kwetsbaar, zowel van buiten als van binnen. Versterking van die binnenkant is dan nodig om overeind te blijven. Zorgen dat je je minder kwetsbaar voelt door de blikken van anderen, dat je met opgeheven hoofd kunt zeggen “mijn huid is misschien niet zo mooi maar ik ben als mens wél waardevol”.

Lotgenoten en patiëntenverenigingen kunnen daarbij helpen. Onze vereniging, de Lichen Planus Vereniging Nederland behartigt de belangen van mensen met de aandoening Lichen Planus.

Een ieder die deze aandoening heeft wordt dan ook van harte uitgenodigd mee te doen!