Lichen Planus is een ontstekingsreactie van huid en/of slijmvliezen.
De aandoening treedt meestal op bij mensen tussen de 40 en de 60 jaar maar kan ook op jongere of oudere leeftijd voorkomen. Het kan een auto- immuunziekte zijn, maar de aandoening kan ook veroorzaakt worden door medicijngebruik of contact met chemische stoffen.
LP kan na verloop van tijd weer tot rust komen of zelfs verdwijnen maar vaak is er sprake van een chronische aandoening. LP is niet besmettelijk.
De eerste Nederlandse richtlijn voor behandeling van Lichen Planus is door de Algemene Ledenvergadering van de NVDV (april 2013) goedgekeurd.
Via de website van de NVDV is de richtlijn in te zien maar ook via het pdf bestand.
De Lichen Planus Vereniging Nederland heeft bij gelegenheid van de verschijning van de richtlijn een brochure uitgegeven. De brochure “Wat is Lichen Planus- Patienteninformatie bij de Richtlijn LP“ kan via de link ook worden in gezien.
Symptomen
De aandoening uit zich op de huid door van binnenuit gevormde blaasjes die paars-rood worden, erg kunnen jeuken en vaak voorzien zijn van de kenmerkende witte lijntjes. Bovendien worden de blaasjes steeds groter. De plekken kunnen over het hele lichaam verschijnen:
Wanneer u op de onderstaande foto’s klikt dan start u een serie detail-foto’s.Er zijn drie foto-galerijen op die pagina. De eerste en de derde bevatten een reeks foto’s, de tweede bestaat uit maar één foto.
Wanneer u de eerste of de derde foto aanklikt, dan verschijnt een pop-up scherm met daarin een grotere versie van deze foto. Wanneer u dan de cursor rechtsonder op het icoon klikt verschijnt de volgende foto uit de reeks. Onder de foto’s staat een rij cijfers dit geeft aan hoeveel foto’s er in de groep staan.
Vaak op de scheenbenen en polsen
Ook op de nagels kunnen symptomen verschijnen: streepjes in de lengterichting van de nagel, splijtende, verhoornende en loslatende nagels
In de mond kan Lichen Planus voorkomen aan de binnenkant van de wangen, op het tandvlees en op en onder de tong
Tevens komt de aandoening voor in de vagina en op de penis.
Een zeldzame vorm van LP is Lichen Plano Pilaris, die op de hoofdhuid voorkomt en zelfs kan leiden tot haaruitval. De symptomen zijn nogal verschillend: van heel licht tot uiterst belastend en pijnlijk.
Diagnose
Vaak wordt de aandoening niet herkend. De diagnose wordt meestal gesteld door een specialist (dermatoloog, kaakchirurg, gynaecoloog) door het nemen van een biopt: een weggenomen stukje van de huid onderzoeken.
Oorzaak en behandeling
Er is onderzoek gedaan naar de oorzaak van LP maar zolang de oorzaak niet bekend is, bestaat de behandeling vooral uit het bestrijden van de symptomen.
De meest toegepaste behandelmethoden zijn: corticosteroïden in de vorm van zalven en crèmes, lichttherapie en orale medicatie: corticosteroïden, ontstekingsremmende middelen en vitamine A-preparaten. Soms heeft men baat bij alternatieve en homeopathische middelen.