Lezing vulvaire lichen planus

Geplaatst op 11-11-2021  -  Categorie: Algemeen

We ‘genoten’ tijdens onze ledencontactdag van de levendige presentatie van Dr. Bram ter Harmsel, de gynaecoloog uit onze Medische Adviesraad over (vulvaire) lichen planus. Naderhand hoorden we diverse keren terug ‘wat kan hij het fijn uitleggen allemaal’! Voor leden is de presentatie hier in de bibliotheek beschikbaar.

‘Ik heb slecht nieuws’, zo begon Ter Harmsel zijn verhaal,’we moeten het hebben over lichen planus en eigenlijk is er niet zoveel nieuws. We hebben een nieuwe richtlijn gemaakt, maar ook daar staat niet zoveel nieuws in. Er zijn ook eigenlijk geen nieuwe behandelingen. Dat is heel frustrerend, dat weten wij als artsen ook. Het is ontzettend frustrerend wanneer jij aan een ziekte lijdt en de artsen zeggen alleen maar “we hebben niets nieuws qua behandeling”. Maar… misschien heb ik nog wel iets nieuws te melden over hoe u de klachten kunt behandelen, wie weet gaat het dan toch iets beter wanneer u de toepassing van uw behandeling verandert.’

Dr. Ter Harmsel gaf ons deze dag een aantal tips mee:

  • Laat één arts de regie nemen over jouw behandeling, je gynaecoloog kan ook best even kijken of het rustig is in je mond.
  • Pijn is heel lastig om te behandelen. We doen ons best om de kwaliteit van leven te bevorderen, maar kunnen weinig hoop geven op genezing. Wel kunnen we samen proberen om het rustig te krijgen.
  • Probeer stress te vermijden. – dat kan niet altijd, soms hoort stress gewoon bij het leven, maar stop vooral geen energie in dingen die je toch niet kunt veranderen.
  • Smeren: gebruik een smeerschema, kijk voor meer informatie hier
  • Er is geen vaste indicatie hoe je iemand het beste kunt behandelen. Vaak is het zoeken, zoeken en nog eens zoeken naar de juiste behandeling.

 

Dr. W.A. (Bram) ter Harmsel is gynaecoloog sinds 1995.

Van 1995 tot en met 2012 werkte dr. ter Harmsel bij ziekenhuis Reinier de Graaf Groep (RdGG) waar hij in 1999 de vulvapoli oprichtte. Deze poli werd in 2011 uitgeroepen tot beste vulvapoli van Nederland.

De laatste tien jaar bekleedde dr. ter Harmsel bij RdGG de functie van opleider gynaecologie. Nog altijd geeft hij cursussen vulvapathologie aan dermatologen, gynaecologen en artsen in opleiding. Daarnaast is dr. ter Harmsel is medisch adviseur van meerdere patiëntenverenigingen (zo ook de LPVN). Over zijn onderzoeksbevindingen op het gebied van de baarmoederhals, HPV en vulvapathologie houdt dr. ter Harmsel geregeld voordrachten op congressen. Zijn publicaties over deze onderwerpen verschijnen regelmatig in (inter)nationale vakbladen. Het oprichten en leiding geven aan zelfstandig behandelcentrum de Roosevelt kliniek is zijn jongste uitdaging.